Vyhledávání

Vše o nákupu | Kontakt | Vyhledávání

Single track stezky v ČR - kde je najdeme?

Česká republika je rájem pro milovníky horské cyklistiky a singletracků. Tato malebná země nabízí širokou škálu tras, které uspokojí jak začátečníky, tak zkušené jezdce. Ale co ten single track vlastně je?

Single track (nebo také singletrack) je jednostopá úzká cyklistická trasa určená pro horská kola. Tyto stezky jsou typicky široké jen na jedno kolo, což umožňuje jezdcům zažít technicky náročnou jízdu v přírodním terénu. Singletracky jsou oblíbené pro svou schopnost nabídnout adrenalinový zážitek a těsnější kontakt s přírodou. Mohou mít podobu hladkého povrchu s vlnitým profilem, ale některé naopak nabízí technicky náročné pasáže s kameny nebo  kořenitými úseky. Tratě mají různou obtížnost a každé místo je specifické. V České republice se stále více rozšiřují a stávají se vyhledávanou destinací pro milovníky horské cyklistiky.

Jaké jsou obtížnosti

Nejčastěji používané značení obtížnosti single tracku je dost podobné značení obtížnosti sjezdových tratí na lyže. 

Jsou to tedy ZELENÁ, MODRÁ, ČERVENÁ  a ČERNÁ.

Zelené tratě jsou nejjednodušší a jsou většinou určené pro děti a úplné začátečníky. Trasy mají mírné sklony a přírodní hladký povrch a nenajdete zde takřka žádné překážky. Jsou vhodné pro technicky méně zdatné cyklisty, kteří si zde mohou lépe osvojit základní ovládaní kola. Často bývají i širší, takže je možné zde jet vedle sebe. 

Modrá stezka je určena pro pokročilejší jezdce. Jsou zde mírné sklony, rozmanitější terén a už najdeme některé technické prvky, jako jsou menší kameny, kořeny a mini skoky. Modrá trasa vás nepřekvapí žádnými záludnými pasážemi, přesto je ale perfektní možností jak si užít zábavnou cestu přírodou. Nemusíte se obávat ani náročných stoupení a klesání.

Červeně značený track je určený pro pokročilé jezdce, kteří mají kolo pod kontrolou a modrou trasu zvládnou jak se říká "s prstem v nose". Na červených trasách už potkáte strmé sklony, technický a náročný terén s více překážkami. Obsahují velké skoky, složité kamenité úseky a těžké zatáčky. Zkušení bikeři to mohou rozdupat do plna, ti méně zkušení se můžou v poklidu prohoupat každou vlnou. Ve většině parků se stále jedná o de facto střední obtížnost, takže pokud už se v terénu cítíte jako doma, nemáte se čeho bát. 

Pro zkušené mazáky jsou černé stezky. Jsou extrémně strmé, velmi technicky náročné s největším množstvím překážek a rizik. Trasy prověří vaše umění ovládat kolo a vcítit se do každého úseku. Černá vyžaduje naprostou koncentraci při jízdě a kontrolu kola. Stezky jsou úzké, strmé a v některých lokalitách obsahují i pořádné stoupáníčko.

Nejlepší single tracky v ČR

Co je singletrack a jak poznat obtížnost jsme si řekli a teď se podíváme, které singletracky bychom rozhodně neměli minout. 

1. Rychlebské stezky

Rychlebské stezky, nacházející se v Jeseníkách, jsou jedním z nejpopulárnějších a nejvyhledávanějších singletracků v České republice. Trasy jsou pečlivě upravovány a nabízejí různorodé terény, od technicky náročných úseků po plynulé sjezdy. Nabízí okolo 70 km singlů. Hlavní atrakcí je stezka Trail Dr. Wiessnera, která nabízí nádherné výhledy a technické výzvy. Nechybí ani bike škola a půjčovna kol, cykloprodejna a servisní místo. V okolí najdete nespočet restaurací a ubytování, takže není problém sem jet na týdenní dovolenou.

2. Singltrek pod Smrkem

Tento singletrack, situovaný v Jizerských horách u Nového města pod Smrkem, je známý svou délkou a rozmanitostí. Trasy se vinou kolem hory Smrk a nabízejí jak lehčí, tak náročnější úseky. Při projíždění stezek se podíváte i k našim polským sousedům. Celkově nabízejí více než  60 km tratí. Tento track byl jeden z prvních a projektoval je velšský designér Dafydd Davis, který patří mezi špičky svého oboru. Najdete zde skvělé stezky, kvalitní nástupní místo a lidi, kteří se starají o bezproblémový chod. Kromě toho zde bylo za tu dobu vybudováno perfektní zázemí pro servis kol, nákupy i prostředí pro rodiny s dětmi. Singltrek pod Smrkem je ideální pro rodiny i zkušené jezdce, kteří hledají kvalitní jízdu v krásné přírodě. Po náročné jízdě se můžete schladit v přírodním koupališti, které je situováno přímo u nástupního centra.

3. Trutnov Trails

Trutnov Trails jsou relativně nové, ale rychle si získaly popularitu díky své kreativitě a pestrosti. Nachází se v okolí města Trutnov v oblasti Jestřebích hor a Čížových kamenů a nabízí několik tras různé obtížnosti zhruba na 17 km. Obtížnější je to tady s parkováním, protože v současné době je jediným možným místem záchytné parkoviště na terasách Mrtvého jezera. Zvláštní zmínku si zaslouží trasa Bertovo sedlo, která kombinuje technické pasáže s rychlými sjezdy. Základna disponuje půjčovnou kol a prodejnou doplňků. Nechybí ani občerstvení. 

4. Trail Park Klínovec

Klínovec je nejvyšší hora Krušných hor a nabízí jedny z nejlepších singletracků v České republice. Trail Park Klínovec zahrnuje různé trasy, od začátečnických až po ty extrémní, celkem 4 obtížnosti jízdy. Vyhlášená je trasa Azur, která je plynulá a rychlá, ideální pro ty, kteří hledají adrenalinovou jízdu. Traily patří mezi těm, kde začínáte na vrcholu Klínovce a končíte u dolní stanice lanovky, která vás pohodlně vyveze zase nahoru. Trail park nabízí dohromady 30 km trailů. Na Klínovci najdete půjčovnu kol i koloběžek a zařádit si můžete na pump tracku vybudovaném na vrcholu a nástupním místě trailů a zahřát se tak před sjezdem.

5. Lipno Bikepark

Lipno nad Vltavou je známé především svým jezerem, ale nabízí také výborné podmínky pro horskou cyklistiku. Lipno Bikepark je dobře udržovaný a vhodný pro jezdce všech úrovní. Mezi nejoblíbenější trasy patří Floutrejl, který je ideální pro rodiny a začátečníky díky své plynulosti a nenáročnosti. Jedná se o menší park nabízející okolo 3 km sjezdů s lanovou dráhou. 

6. Singletrail Moravský kras

Dalším zajímavým místem je single track vinoucí se lesy Moravského krasu. Základna Singletrail Moravský kras se nachází v Jedvnici a nabízí okolo 28 km tras. Stezky nevedou příliš dlouho do kopce ani z kopce a přirozeně se vlní mezi stromy. Jízda dolů je zábavná díky množství terénních vln, klopených zatáček, lavic a skoků. Náročnost je daná rychlostí jízdy a zvládnou ji i začínající jezdci. Je vhodná pro rodiny s dětmi. Najdete zde půjčovnu kol a pokud jste z okolí, můžete své ratolesti přihlásit do sportovního klubu zaměřeného na horskou cyklistiku. Bohužel jsou stezky tuhle sezónu uzavřené, protože došlo k jejich poničení v důsledku bouřek a vichřic, ale věříme, že v příští sezóně vás zde opět přivítají s otevřenou náručí. 

7. Cyklo Aréna Vysočina

Nové město na Moravě, jakožto tradiční místo MTB cyklistiky, nabízí Cyklo Arénu Vysočina. Otcové těchto single tracků jsou členové organizačního výboru Světového poháru horských kol Lukáš Vlach a Jan Skřička. Celý projekt byl vybudován v myšlence, aby si prožitky ze závodního pojetí horské cyklistiky zažila co nejširší skupina cyklistů. Najdete zde technicky nenáročné, zábavné a bezpečné stezky pro děti, přírodní stezky pro handicapované cyklisty sjízdné na kolečkovém křesle nebo handbiku, ale i skutečně náročné traily pro zkušené bikery, které svojí obtížností vycházejí z aktuálních trendů stavby tratí ve Světovém poháru horských kol. Jako bonus je možnost projetí singlů s lektorem mtb techniky Romanem Jakešem. Každoročně je zde k dispozici 30 km připravených singlů.

8. Boskovické stezky

Boskovické stezky, nacházející se v malebném prostředí Drahanské vrchoviny, jsou jednou z nejvyhledávanějších destinací pro horské cyklisty v České republice. Tato síť trailů nabízí výjimečné zážitky pro jezdce všech úrovní, od začátečníků až po pokročilé jezdce hledající technické výzvy. Nacházejí nedaleko města Boskovice, které je snadno dostupné jak autem, tak veřejnou dopravou. Oblast je známá svou krásnou přírodou, která zahrnuje husté lesy, rozmanité terény a nádherné výhledy na okolní krajinu. Kromě typického zázemí nabízejícího půjčovnu a servis kol, občertvení, jsou vhodné pro rodiny s dětmi, jelikož nabízí spoustu dalších aktivit v okolí.

9. Bike Park Špičák

Mekkou horské cyklistiky je také Bike Park Špičák situovaný v srdci Šumavy, je jedním z nejlepších a nejznámějších bike parků v České republice. Tento park nabízí skvělé podmínky pro všechny milovníky horské cyklistiky, od začátečníků po zkušené jezdce. Bike Park Špičák se nachází na vrcholu Špičáku, který je součástí Železné Rudy. Díky své poloze v krásném prostředí Šumavy nabízí nejen skvělé cyklistické zážitky, ale také úchvatné přírodní scenérie. Do parku se snadno dostanete autem nebo veřejnou dopravou a je zde dostatek parkovacích míst. Bike Park Špičák nabízí pestrou škálu tras, které uspokojí jak začátečníky, tak pokročilé jezdce. Zábavu si užijete na freeride, downhill nebo singletrack trati. Navštívit můžete i pumptrack. Areál nabízí lanovou dráhu, která vás vyveze na vrchol Špičáku. Nechybí samozřejmě půjčovna, servis kol a občerstvení. Špičák je součástí celoevropské Gravity Card, která umožňuje vstup do 28 bikeparků v sedmi evropských zemích.

10. Bikepark Kouty

Bikepark Kouty, nacházející se v Jeseníkách, je dalším skvělým místem pro milovníky singletracků na začátečnické i profi úrovni. Nabízí několik tras různé obtížnosti, přičemž nejvíce vyhledávaná je trasa Koutíkův sen, která nabízí nádherné výhledy a vzrušující sjezdy. Opět se jedná o jeden z parků, který nabízí lanovku, kterou se dostanete na start všech tras v celkové délce přes 12 km na Medvědí hoře, ve výšce 1100 m.n.m. Tady také navážete na cyklotrasy k horní nádrži Dlouhé Stráně.

 

Na závěr

Česká republika je skutečně rájem pro cyklisty, kteří hledají kvalitní singletracky v krásné přírodě. Ať už jste začátečník, nebo zkušený jezdec, určitě si zde najdete trasu, která vám bude vyhovovat. Nezapomeňte se vybavit kvalitním kolem a bezpečnostními prvky, a vyrazte za dobrodružstvím na některý z těchto skvělých singletracků. V tomto článku jsme vyjmenovali hlavní destinace, kam se můžete podívat, ale jistě najdete mnoho menších a dalších center pro horskou cyklistiku na dalších místech.

autor: Nicole Pochopová

nejširší cyklistický
sortiment na trhu
20 let na trhu
zboží skladem
ihned odesíláme
nad 5 000 Kč doprava zdarma
(nad 4 000 Kč pro přihlášené)

Přihlášení

nebo

Heslo jsem zapomněl

Jsem tu poprvé a chci se registrovat

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.